עלייה לתורה בר מצווה בשבת וביום חול
עליה לתורה
מקור המנהג מהמהרי"ל בהלכות קראית התורה וכן הביאו המג"א בסימן רכה ס"ק ד שנהגו שחתן הבר מצווה עולה לתורה וקורא בתורה
מנהגי הקריאה
יש הנוהגים לעלות בשבת שלפני הבר מצווה לפני שנהיה לי"ג שנה ועולים למפטיר וקי"ל שקטן עולה למפטיר ולכן יכול לעלות למפטיר אף בשבת שלפני שנעשה בן י"ג שנה ממש (קובץ מבקשי השם שנה תשסח הנהגות והוראות בעניני בר מצווה מהגרשז"א א). ויש הנוהגים לעלות לתורה בשבת שלאחר הבר מצווה כשהוא גדול ועולה למפטיר (לקט הקמח החדש סימן קלו אות ד).
עליה בימי שני וחמישי בכותל המערבי – כיום יש שעולים לתורה בימי שני וחמישי בכותל המערבי ובו החתן עולה לתורה.
קריאת כל הפרשה
יש הנוהגים שחתן הבר מצווה קורא את כל הפרשה בשבת שלאחר הבר מצווה או כאשר נעשה בר מצווה בשבת (מהרי"ל הלכות קראית התורה, מג"א רכה ד). ויש שנוהגים שעולה רק לשלישי ואם עולה בשבת עולה למפטיר וקורא רק את מפטיר מהתורה ואת הפטרה
מנהג שנהגו בבית כנסת הגרשז"א: בית הכנסת הגר"א שבו התפלל הגרשז"א ביטלו את המנהג על פיו שחתן הבר מצווה קורא את כל הפרשה בשבת שלאחר שנעשה בר מצווה וקראו רק מפטיר והפטרה בשבת שלפני הבר מצווה (קובץ מבקשי השם שנה תשסח הנהגות והוראות בעניני בר מצווה מהגרשז"א ב).
זריקת סוכריות על החתן
המנהג לזרוק סוכריות על חתן הבר מצווה לאחר הקריאה.
יש אומרים: שאין לזה שום מקור בהלכה וכל המקור הוא לגבי חתן וכלה כמבואר (בברכות נ, ב) "ממשיכין יין בצינורות לפני חתן ולפני הכלה וזורקין לפניהם קליות ואגוזים" (קובץ מבקשי השם שנה תשסח הנהגות והוראות בענייני בר מצווה מהגרשז"א ג עיין שם).
נהגו לשיר שירים לאחר שעלה הבר מצווה לתורה בשעה ששרים יש לכסות את הס"ת והטעם: לפי שאין כבוד הספר תורה להיות מגולה (עלפי א"ר קלט ח).
יעמוד חתן הבר מצווה – המנהג שהגבאי בית הכנסת קורא לבחור הבר מצווה לעלות לתורה בניגון מיוחד "יעמוד חתן הבר צווה פלוני בן פלוני חזק".
ברכות התורה בקול רם יש לחנך את הנער העולה לתורה שיאמר את ברכו וברכות התורה בקול והטעם: כדי ישמעו כל הציבור את הברכות (עלפי שו"ע קלט ב).
כיבוד פתיחת הארון יש הנוהגים לכבד את חתן הבר מצווה בפתיחת הארון ובהוצאת ספר התורה (מנהג ארם צובה, נתיבות המערב אות י' שכך מנהג מרוקו).
ליוי החתן עד הבית יש הנוהגים ללוות את חתן הבר מצווה אחר התפילה לביתו עם שירים וריקודים (מנהג הספרדים הובא בנתיבות המערב אות י).