מצוות ברית מילה חשיבותה ומדוע דווקא ביום השמיני ועוד
ברית מילה
ביום השמיני לאחר הלידה כל תינוק עובר את טקס המילה הוא אשר נקרא "ברית מילה" זהו סמל לנאמנות יהודית לקב"ה, ברית מילה הראשונה עשה אברהם אבינו לפני מאות שנים.
מצוות עשה מן התורה לכל אדם מישראל למול את בנו, ומנין נלמד דין זה, יש אומרים שלומדים זאת מהפסוק בחומש בראשית שכתוב (כט א) "וימול אברהם את יצחק בנו" ולומדים מזה ציווי לדורות ממה שנאמר בפסוק "כאשר ציווה אותו ה'" שלשון ציווי מורה על הוראה לדורות, בתלמוד ירושלמי (קידושין פרק הלכה ז) למדו מהפסוק בחומש ויקרא (יב ד) "וביום השמיני ימול בשר ערלתו".
חובת המילה על מי: מי שיש לו אב חובה על האב למול את בנו ואמו של הילד אינה חייבת למול את בנה והסיבה לכך לפי שבציווי שממנו נלמד חיוב ברית מילה נאמר "כאשר ציווה אותו" ולומדים מזה חכמינו זיכרונם לברכה אותו ולא אותה דהיינו שעל האב יש חובה ולא על האשה, וכשאין אב שיכול לקיים את מצוות מילה, החובה עוברת על האשה, וכשאין האשה יכולה לדאוג למילה החובה עוברת על הבית הדין כיום שהם נעשים כאב על הילד, והיום שאין ב"ד יש אומרים שהחיוב על כלל ישראל למול, ויש אומרים שהחיוב מוטל על הציבור שהם כמו בית דין, כל אדם שמעכב את מילת בנו ללא סיבה עובר בעשה
זמן המילה וחשבון בימים
התורה אומרת לנו מתי צריך הילד הזכר להימול "וביום השמיני ימול בשר ערלתו" דהיינו שהזמן עשיית מצוות ברית מילה הוא ביום השמיני להולדת הוולד, את הספירת הימים בשביל לדעת מתי לעשות את הברית סופרים מהיום שבו נולד וללא התייחסות לשעה שבו נולד ולא סופרים שעות מעת לעת, ולכן אם נולד אפילו דקה לפני השקיעה שייך ליום הקודם ואם דקה אחרי השקיעה שייך ליום המחרת, שאם נולד בלילה שבין ראשון ליום שני שזה נחשב כבר יום שני וסופרים שמונה ימים מיום השני.
הטעם שהתורה מצווה למול את התינוק ביום השמיני דווקא
הגמרא במסכת נידה מביאה שאת השאלה הזאת שאלו תלמידו של ר' שמעון בן יוחאי את רבם רשב"י, מפני מה אמרה תורה מילה לשמונה, אמר להם כדי שלא יהיו כולם שמחים ואביו ואמו עצובים שאביו ואמו של התינוק אסורים זה לזה מצד טומאת נידה ואפילו שביטלו היום דם טהור והאשה אסורה לבעלה עד אחרי שתספור ז' ימים, למרות שהסיבה התבטלה, הדין אינו משתנה והמילה ביום השמיני, במדרש מובא סיבה אחרת כדי שהילד יגדל קצת ויתחזק בשמונה ימים ויגיע לברית שגופו מחוזק.
הטעם במצוות הברית
החינוך בספרו כותב הטעם בברית לפי שרצה הקב"ה לקבוע בעם ישראל עם שהוא בחר בו סמל קבוע בגופם להבדילם גם בגופם משאר העמים. ידוע טעמו של הרמב"ם (מורה נבוכים ח"ג פרשה מט) שכתב שהברית היא בשביל להחליש כוח המשגל והתאווה ולהחליש כח של האיבר כפי היכולת עד שימעט במעשה זה, בספר אוצר דינים ומנהגים (מילה טעם למצות מילה) הביא טעם אחר למצוות ברית מילה משום בריאות הגוף, וכותב שדבר מוסכם הוא אצל טובי הרופאים שהמילה מועילה לקיום הגוף ועל ידי המילה ניצל אדם ממחלות שונות ומכאבים רעים באבר המוליד.
הטעם שהברית בשר
ומבאר אברבנאל מדוע הברית דווקא בבשר לפי שהברית היא אות וסמל על האדם ואין מקום אחר לעשות את האות והסמל שיישאר תמיד על האדם שאם היה האות בבגד האדם יפשוט הבגד מעליו ולא יהיה האות עליו, ואם יהיה האות בביתו של האדם לפעמים האדם יוצא מהבית, לכן ציותה תורה מילה בגופו של אדם כדי שלא ימצא האדם מבלי האות הזה ועל זה אמר הפסוק (בראשית יז יג) "והיתה בריתי בבשרכם לברית עולם".
הטעם שמלים את הילדים כשהם קטנים ולא כשהם גדולים
לפי שאם היו מלים את האדם כשהוא גדול הוא לא היה מסכים, רבינו בחיי בפרשת תזריע מביא טעם אחר לפי שאין הכאב חזק כל כך בקטנים כמו בגדולים לפי שגדול שמבין שעושים בו חבורה מבין יותר מה הולך לקרוא וצערו גדול יותר מחמת ההבנה הזו, בשונה מקטן שאין לו את הבנה לקראת מה הוא הולך, ועוד הוא מוסיף שקטן מתרפא מהר מהפצע של הברית לפי שהעור רך בשונה מאדם גדול שזמן הריפוי לוקח הרבה זמן.
הטעם שנצטווינו על המילה ולא נולד אדם מהול
רבים התקשו מדוע ציותה התורה למול את הבנים מדוע לא נולדו הילדים מהולים כבר, תשובה לשאלה זו תלויה בטעם עשיית הברית לטעם שעושים את הברית כדי להחליש את כח היצר, אם כן הוצאת הדם היא מחלישה את החשק ולכן אנו צריכים לעשות את הברית ולא יעזור אם יולד מהול, טעם נוסף שאם היו רק היהודים נולדים מהולים גוי שירצה להתגיר לא יכול להתגיר ולא היה מציאות של גיור לפי שלא היה ברית אלא הינו נולדים ככה לכן אדם נולד אינו מהול והמוהל עושה לו את המילה וגם גוי שירצה להתגייר יכול לעשות מילה ויהיה יהודי.
מעלת המילה
המילה היא אות ברית חתום בבשרינו ואינה כשאר המצוות כמו התפילין והציצית שאינם קבועים וכאשר יסירם יסיר האות, אבל המילה היא אות חתום בבשרינו ומעידה שבחר בנו ה' מכל העמים ואנחנו עמו וצאן מרעיתו גדולה מצוות עשה של ברית מילה יותר משאר מצוות עשה שעל מצוות מילה נכרתו י"ג בריתות ועוד שזו מצוות עשה שיש בה צד כרת מי שאינו מל בשונה משאר מצוות עשה הנוהגות בזמן הזה, ועוד הבדל שבמילה אם גדל הילד ולא מל את עצמו חייב כרת.
אברהם אבינו לא נקרא שלם עד שמל שנאמר "התהלך לפני ואהיה תמים"ומה שנכרתה לו ברית על נתינת ארץ ישראל זה בזכות הברית.
הברית מצילה מן הגיהינום מובא במדרש שאברהם אבינו יושב בפתח של גיהנום ואינו מניח ליכנס לגיהנום לכל מי שמהול.